Армии от адвокати „точат ножове“, ако изборите в САЩ стигнат до съда

05.11.2020 19:45

Тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Съвпадащи подписи. Късно пристигнали гласове по пощата. Избирателни урни. Двойни пликове с бюлетини за запазване тайната на вота.

Адвокати на демократите и републиканците вече са се обръщали към съда по тези въпроси в подготвителния период към вчерашните избори. Но юридическите битки могат да придобият нова острота, да не говорим за допълнителното настървение, ако от малката разлика в оспорван щат зависи още един четиригодишен мандат за президента Доналд Тръмп или администрация на Джо Байдън, пише БТА.

И двете страни казват, че са готови, с хиляди адвокати в очакване да влязат в съда, за да обезпечат преброяване на бюлетини или обявяването им за недействителни. 

От президентските избори през 2000 г., чийто изход в крайна сметка бе решен от Върховния съд, и двете партии наемат екипи от адвокати, за да се подготвят за малко вероятния сценарий, в случай че гласуването не определи победител. Но тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати.

Кандидатите и партиите наеха изтъкнати адвокати с връзки с правителствата на демократи и републиканци. С оспорване в Пенсилвания пред Върховния съд се заема Доналд Верили, който бе водещ адвокат на бившия президент Барак Обама за Върховния съд, срещу Джон Гор, някогашен високопоставен служител в министерството на правосъдието в правителството на Тръмп.

Невъзможно е да се каже къде и дали изобщо ще възникне проблем, който да повлияе на крайния резултат от изборите. Но  водените съдебни дела в Пенсилвания, Северна Каролина, Минесота и Невада дават някаква представа за щатите, които е най-вероятно да станат епицентър в следизборната битка и за типа проблеми, които могат да заплетат ситуацията около изборните резултати.

Приблизително 300 съдебни дела вече са заведени във връзка с изборите в десетки щати из цялата страна, много от тях отнасящи се до промени в нормалните процедури заради пандемията от коронавирус, която уби повече от 230 000 души и зарази над 9 милиона в САЩ.

Повечето потенциални юридически проблеми вероятно ще произлязат от голямото увеличение на гласуването по пощата, наложено от коронавирусната пандемия. В Пенсилвания изборни служители няма да започнат да обработват тези бюлетини до деня на изборите, а някои окръзи заявиха, че няма да започнат да броят тези гласове до следващия ден след изборите. Бюлетини, подадени по пощата, които не идват в двойни пликове за запазване тайната на вота, трябва да бъдат обявени за невалидни, според постановление на щатския Върховен съд.


Разберете още